Konec projektu Antergos, začátek EndeavourOS a kde jsme nyní, o 5 let později

@Bryanpwo Alfred Pennyworth - zakladatel EndeavourOS

Jak jsem již dříve napsal, byl jsem neoblomný, abych nabídku odmítl (nabídku pokračovat po ukončeném projektu Antegros). Chci říct, že vše, co jsem si představoval, byl další domov pro komunitu ve formě nového fóra a v té době jsem neměl tušení, jak to udělat, natož vytvořit zcela nový disktro.

Netuším, co se stalo, ale když jsem byl v procesu „hledání“ spoluvývojářů, malý hlas vzadu v mé hlavě mi říkal, abych se jich zeptal, jestli mají zkušenosti s vytvářením takových projektů, tak jsem jim místo toho položil tuto otázku.

Odpověď byla křišťálově jasná, nikdo z nich nikdy nic takového neudělal, ale uživatelé z officiálního fóra Antegros a nyní EOS @fernandomaroto, kdo byl velmi přesvědčivý, že to bude skvělá a vzrušující zkušenost pro nás všechny a že by na tom nezáleželo, kdybychom udělali chyby.

Stále jsem byl na plotu o této myšlence, ale s @joekamprad přišlo nadšení a @manuel je klidný a má racionální přístup k věcem, nakonec jsem řekl ano.

Endeavour znikl

Naším původním cílem bylo pokračovat v projektu Antergos, zdálo se to jednodušší, ale zakladatelé Antergos toto neschvalovali, použít jméno Antergos, ale mohli jsme použít jejich kód pod jiným názvem projektu.

To bylo překážkou, kterou jsme nečekali, ale pokračování s jiným jménem nás moc neomezilo, takže jsme pokračovali.

Fernandomaroto už vypadal a pohrával si instalátorem Cnchi a to zlomilo vše, co zkusil. Reborn, další projekt odvozený z Antergosu, měl také problémy v té době a oni byli uprostřed vytváření vlastního instalátoru.

Byl to nedostatek zkušeností a nedostatku znalostí z naší strany, že jsme se rozhodli využít instalátor Calamares, protože již měl existující a aktivní rozvojovou komunitu, která ho obklopovala.

Oznámili jsme projekt pod kódovým označením Endeavour na fóru Antergos a požádali komunitu, zda by nám mohli pomoci najít definitivní název pro projekt, protože Endeavour nebyl dobře přijat týmem, byl jsem jediný komu se mu líbil, a byl by problém to vyslovovat pro neanglické řečníky, se kterým jsme tehdy pracovali.

Oznámení získalo mnoho nadšení a našim překvapivým blogerům a vloggerům se také zvedly zprávy.

Naší první prioritou bylo spustit fórum dokud fungovalo fórum Antergos s tím mediálním vystavením, mohu vám říci, že moje úzkost byla v té době v bodě varu, ale ostatní kluci se nezdáli být ovlivněni, tak jsem pokračoval.

Je dobře, že jsem také nevěděl, že jsou také nervózní, protože bych hodil ručník do ringu, kdybych to tehdy věděl.

Mezitím komunita přišla se spoustou jmen, ale zároveň vytvářeli se jménem Endeavour astronauty tučňáky a snímky raketoplánu.(poznámka redakce: jméno Endeavour navrhl Alfred Pennyworth, podle dedektiva Endeavour Morse v seriálu Endeavour. Lidé si milně myslely že název je od raketoplánu Endeavour či kolumbovy lodě Endeavour)

Také mezi těmito uměleckým se s nimi objevily návrhy loga..

Našel jsem rozumnou dohodu pro server s e-mailovými účty a doménovým jménem, ale datum vypršení platnosti nabídky směřovalo k této dohodě a stále jsme neměli jméno.

Rychle jsme se rozhodli ponechat si jméno Endeavour a vybrali jsme fialové plachetové logo jako oficiální a 23. června 2019, měsíc po oznámení společnosti Antegos, byla webová stránka EndeavourOS spuštěna fórem 3. července a 15. července jsme představili naši úplně první ISO.

5 let EndeavourOS

Při psaní se teď cítím včera a ve stejnou dobu světla roky daleko.

Ušli jsme dlouhou cestu od dne, kdy jsme se rozhodli skočit do hlubokého konce, aniž bychom věděli, kam se dostaneme.

Obavy, pokud bychom mohli přimět Calamares k práci, vytvořit fórum a jak budeme platit za infrastrukturu, jsou v dlouhodobém horizontu daleko za námi.

Abych byl upřímný, zpočátku jsem si myslel, že to budeme nazývat dnem během jednoho roku, ale pět let po linii Endeavour je stále silný stále překračující naše očekávání.

Ve zpětném pohledu to bylo požehnání, že jsme nemohli pokračovat pod vlajkou Anterga, jinak bychom si nemohli vytvořit vlastní identitu.

V těchto pěti letech jsme přidali spoustu funkcí, ale také jsme se s nimi rozloučili. Komunitní edice a pobočky ARM jsou mezi nimi, i když mám pocit, že ARM by se mohla vrátit vzhledem k změnám proti proudu.

Od začátku byl EndeavourOS a stále je projektem vývoje. Nebylo by normální, kdybychom se nepřizpůsobili změnám a ať už přidáme nebo ztratíme funkce, to se nezamýšlí nad probíhajícím stavem projektu.

To nadšení a oheň, které jsme měli od 21. května 2019, stále hoří jasně a oheň září daleko a dále díky vám, naší komunitě.

Děkuji vám, že jste nám dali palivo, abychom udrželi Endeavour na oběžné dráze, daleko v tomto fialově vesmíru.

Jste připraveni vytvořit si s námi na příštích pět let více vzpomínek a zážitků?

Kankys 21.8.2024